Borstvoeding afbouwen; advies en afbouwschema

Borstvoeding afbouwen; advies en afbouwschema

Overstappen van borstvoeding naar de fles

Borstvoeding is de beste voeding voor je baby. Maar er kan een moment komen dat je graag wil afbouwen of het aantal voedingen wil verminderen. Belangrijk is dat je dit geleidelijk doet. Zo kan je baby wennen aan de nieuwe voeding en het drinken uit een flesje. En voor jou is het belangrijk dat je langzaam afbouwt zodat je weinig last krijgt van stuwing of pijnlijke borsten. 

Hoe bouw je borstvoeding af 

Het helpt om een afbouwschema aan te houden als je na 6 maanden wilt afbouwen met borstvoeding. Overleg met he consultatiebureau hoe je dit het beste kan aanpakken. Hieronder staat ook een afbouwschema voor je klaar. 

Je start met het vervangen van 1 borstvoeding. Het handigste is om de eerste en laatste borstvoeding zo lang mogelijk te blijven te geven. 

Dit schema gaat uit van minimaal drie dagen per stap. Maar het is aan jou om te bepalen wat je fijn vindt. Belangrijk is dat je wacht met het vervangen van de volgende voeding als je geen last meer hebt van stuwing. 

Je kunt vervolgens de stappen in onderstaand schema blijven volgen om alle voedingen verder af te bouwen. 

Afbouwschema 

Dit schema gaat er van uit dat je 5 keer per dag borstvoeding geeft. Mocht je baby meer dan 5 borstvoedingen per dag krijgen, neem dan contact op met het consultatiebureau voor advies.