Darmkrampjes bij baby’s

Darmkrampjes bij baby’s

Darmkrampjes. Bijna elke baby heeft ze, maar de ene baby heeft er meer last van dan de andere. De krampjes zijn onschuldig, maar toch wil je ze liever voorkomen. Hieronder lees je alles wat je moet weten over krampjes.

Zo ontstaan darmkrampjes

In de eerste weken kunnen baby’s darmkrampjes hebben. Dat is een heel normaal verschijnsel. Bijna elke baby heeft er wel eens last van. Darmkrampjes kunnen ontstaan door:

  • Rijping van het maag-darmstelsel

Na de geboorte worden de darmen van je baby voor het eerst aan het werk gezet. Ze krijgen nu echte voeding te verteren en dat is even wennen. Omdat het maag-darmstelsel van je baby nog niet helemaal ontwikkeld is, gaat voedsel er soms te snel doorheen. Of het wordt niet goed afgebroken, met gasvorming en krampjes tot gevolg.

  • Lucht in de darmen

Als je baby drinkt, komt er vaak lucht mee met de melk. Vooral bij gulzig drinkende baby’s kan dat flink wat zijn. Omdat de darmen moeite hebben om het teveel aan lucht kwijt te raken, ontstaan darmkrampjes.

Zo herken je krampjes

Als je baby last krijgt van darmkrampjes, is dat meestal in de eerste weken na de geboorte. Je herkent het hieraan:

  • Je baby is onrustig, trekt de beentjes veel op, wordt rood en huilt de longen uit zijn lijfje. Sommige baby’s ballen hun vuistjes of (over)strekken hun lichaam helemaal.
  • Meestal gebeurt dit een half uur tot een uur nadat je baby gedronken heeft.

Natuurlijk kan er ook iets anders aan de hand zijn. Maar als je baby verder gezond is, goed drinkt,  groeit, plast en poept, dan komen deze klachten meestal door krampjes.

5 tips om darmkrampjes te voorkomen

Darmkrampjes zijn voor zowel de baby als jou erg vervelend. Gelukkig kun je veel doen om het krampjesleed van je baby te verzachten:

  1. Bereid flesvoeding volgens de aanwijzingen

Bereid flesvoeding altijd volgens de aanwijzingen op de verpakking. Voeg geen extra water of een extra schepje voeding toe, want dit kan buikklachten veroorzaken. Wissel ook niet te vaak van soort of merk flesvoeding. Een baby heeft tijd nodig om te wennen aan een voeding en dit kan tot 2 weken duren.

  1. Voorkom lucht in de fles en melk

Lucht in de fles en melk is goed te voorkomen. en zorg dat de speen altijd met melk gevuld is. Zo krijgt je kindje weinig lucht binnen.

  1. Neem de tijd

Het is belangrijk dat je baby rustig drinkt, zowel aan de borst als aan de fles. Een voeding mag gerust 15-20 minuten duren. Neem de tijd en las af en toe een korte pauze in. Soms schiet de melk wat te snel toe en drinkt je baby de eerste slokken te gulzig. Dan komt er lucht mee, wat boertjes en krampjes geeft. Probeer er dus voor te zorgen dat je baby niet te snel drinkt, dat de voeding goed gezakt is en dat je je baby goed laat boeren tussen en na de voeding.

  1. Help je baby ontspannen

Ontspanning zal je baby helpen om de pijn en kramp te verzachten. Geef je baby bijvoorbeeld een warm badje of masseer de buik. Wrijf tijdens de massage rondjes over de buik, met de klok mee. Dit geeft je baby ontspanning en verlichting.

  1. Inspanning

Leg je baby op de rug en maak fietsbewegingen met de beentjes. Hierdoor kan je baby windjes laten en dat geeft letterlijk lucht.

De Mimic babyfles, vermindert de kans op krampjes

Mimic betekent nabootsen en dat is precies wat deze fles doet. Mimic kopieert de drinktechniek en vorm van de borst. Dit zorgt voor een rustig drinktempo en vermindert de kans op krampjes. Ook kun je tijdens het drinken de snelheid van de melktoevoer bepalen door de fles te roteren. Dit zorgt ervoor dat je baby niet te snel of juist te langzaam drinkt.

Je gebruikt Mimic in combinatie met de borstvoedingcup voor gekolfde moedermelk of met een van de voorgedoseerde Mimic cups met opvolgmelk. Die bevatten de juiste afgemeten hoeveelheid voeding voor een flesje. Wil je de Mimic cups met opvolgmelk gaan gebruiken, overleg dan eerst met je consultatiebureau of arts. Lees meer over Mimic!