Drinkt mijn baby op het juiste tempo?

Drinkt mijn baby op het juiste tempo?

Als mijn baby het juiste drinktempo heeft, hoe lang duurt een voeding dan?

Gemiddeld genomen zou een voeding ongeveer 20 minuten moeten duren.

Duurt je voeding korter?

Als je baby in minder dan 20 minuten het flesje leegt heeft, is het goed om kritisch te kijken naar het drinktempo en het type speen. Te snel drinken kan leiden tot krampjes. Bovendien leert je baby niet meer om goed naar zijn/haar eigen verzadigingssignalen te luisteren en kan je baby wellicht minder goed aanvoelen wanneer hij/zij vol zit. Ook kan het zijn dat de zuigbehoefte na zo’n korte voeding nog niet bevredigd is. Het kan zijn dat de voedhouding niet optimaal is; je baby ligt te plat/horizontaal en de fles wordt te verticaal gehouden, met de speen naar beneden. Er kan zo een snelle stroom van melk ontstaan. Beter is om je baby wat rechtop te zetten en de fles horizontaler te houden. Je baby moet zo iets meer moeite doen om melk te krijgen en kan de stroom wat beter reguleren, waardoor het langzamer gaat. Heb je al een goede houding? Dan zou je een speen kunnen kiezen met een kleinere opening. Ook zou je wat pauzes kunnen inlassen gedurende de voeding.

Duurt je voeding langer?  

Als je baby er langer dan 25 minuten over doet dan kan het zijn dat je baby moe wordt en daardoor minder drinkt. Je kan dan kiezen voor een speen met een hoger drinktempo, bijvoorbeeld door te kiezen voor meer gaatjes.

Hoe bepaal ik het tempo?

In principe bepaalt je baby zelf het tempo waarin hij/zij drinkt. Bij drinken uit een flesje in plaats van aan de borst is dit iets lastiger omdat melk door kan blijven stromen, ook als je baby stopt met zuigen. Baby’s die aan een flesje drinken maken vaak lange zuigreeksen maar vergeten soms om goed te slikken en even adem te halen. Daarom het advies om je baby een beetje helpen door de melkstroom niet te snel te laten gaan en door af en toe pauzes in te lassen.

Bij borstvoeding kan je baby makkelijker zelf een pauze inlassen, als hij/zij stopt met zuigen dan komt er ook geen melk meer uit de tepel. Bovendien blijft de tepel tijdens een pauze gewoon platgedrukt tussen de tong en het gehemelte van je baby. De speen van een flesje is wat minder vervormbaar dan een tepel en bovendien blijft de stroom van melk bestaan, er is dus een iets actievere rol nodig van degene die het flesje geeft. Een pauze is bovendien een goed moment om even een boertje te laten of om van kant te wisselen en je baby op de andere arm te leggen. Dit kan voor jou fijner zijn maar voor je baby is het ook goed dat hij/zij geen voorkeurshouding ontwikkelt. Bovendien kan deze wissel helpen bij de ontwikkeling van coördinatie en scherper zicht in je baby.

Natuurlijk drinktempo met de Mimic babyfles

Dankzij de innovatieve nieuwe gaatjes van de Mimic fles is je baby meer in control over de drinksnelheid. De gaatjes gaan pas open als je baby rustig is aangehapt en begint te drinken gaan de gaatjes open staan. Hierdoor kan je baby met de Mimic fles makkelijk even stoppen met drinken om te slikken of om een korte pauze te houden. Bovendien heb je als ouder meer controle over de snelheid van het drinken, door de fles rustig te roteren tijdens de voeding kun je de snelheid verhogen of verlagen en kun je zo gemakkelijk de ideale drinksnelheid kiezen. Mimic maakt het zo makkelijk om een voeding rond de 20 minuten te laten duren.