Wat is de beste houding tijdens het voeden met de fles?

Wat is de beste houding tijdens het voeden met de fles?

De beste houding voor jou en je baby

De juiste houding zorgt voor een ontspannen voedingsmoment voor jou en je baby. Het zorgt ervoor dat je baby rustig drinkt en dat jullie goed contact maken met elkaar.

  1. Creëer een ontspannen houding voor jezelf. Eventueel kun je een kussen onder je arm leggen waar je baby op ligt zodat deze arm relaxed kan liggen.
  2. Houd je baby dicht tegen je aan. Zorg dat je baby een beetje recht op zit of ligt en naar je toegedraaid is. Het hoofdje van je baby kan in de kom van je elleboog liggen terwijl je met je arm steun geeft tussen de schouderbladen van je baby.
  3. Houd de fles bijna horizontaal, maar wel zo dat er altijd melk in de speen zit.
  4. Leg de speen rustig op het gootje tussen de neus en bovenlip van je baby. Je baby doet dan vanzelf de mond open en is klaar om aan te happen. Bij de Mimic babyfles gaat de melk pas stromen als je baby goed is aangehapt en begint te drinken, net als bij borstvoeding.

Tip!: Wissel per voeding of halverwege tussen je linker- en rechterarm. Dit bevordert de oog-hand coördinatie van je baby en helpt een voorkeurshouding te voorkomen.

Waarom kan mijn baby het best een beetje rechtop zitten tijdens de voeding?

Een liggende houding lijkt relaxed voor je baby, maar bij een liggende houding stroomt de melk snel en gemakkelijk de mond van je baby in, als deze eenmaal op gang gekomen is. Je  baby moet dan snel slikken om dit bij te houden en hierdoor neemt de kans op verslikking toe.

Ook is drinken in een liggende houding wat te passief. Doordat de melkstroom makkelijk op gang komt hoeft je baby minder hard te werken om melk uit de speen te krijgen. Maar voor goede motorische ontwikkeling is het juist belangrijk dat je baby zijn mond, tong, kaak en alle spieren eromheen goed leert te gebruiken. Hiervoor moet hij/zij een beetje werken. Als je baby iets meer moeite moet doen om melk uit de speen te krijgen verkleint dit bovendien de kans dat de voeding te snel verloopt en je baby teveel binnenkrijgt.