Wat is een goed slaapschema voor mijn baby?

Wat is een goed slaapschema voor mijn baby?

Hoewel vroeger het stramien: rust, ritme en regelmaat de boventoon voerde, volgen we tegenwoordig meer de behoefte van het kind. Voor sommige baby’s en kinderen werkt dit super goed, terwijl andere kinderen toch bij een meer gestuurd ritme zijn gebaat. Wanneer jouw kindje juist moeite heeft met het slapen en je het lastig vindt om hier meer structuur in aan te brengen, kun je gaan werken met het aanbrengen van ritmes. Oftewel met een slaapschema voor je baby.

Slaapschema voor een baby van 0-6 maanden

De eerste maanden moet jouw kindje nog wennen aan de buitenwereld en zal er nog geen vast ritme zijn. Dit is ook normaal en weet ook dat dit meestal vanzelf komt na zo’n 3 a 4 maanden.

In deze eerste maanden kun je vooral rekening houden met de wakkertijd. De wakkertijd is de tijd dat jouw kindje maximaal achter elkaar wakker kan zijn. Binnen de wakkertijd leg je jouw kindje weer op bed of help je je kindje in slaap om oververmoeidheid te voorkomen. De wakkertijd voor de eerste maanden zijn:

  • 1 maand: 1 uur
  • 2 maanden: 1.25 uur
  • 3 maanden: 1.5 uur
  • 4 maanden: 2 uur
  • 5 maanden: 2.25 uur
  • 6 maanden: 2.5 uur

Lukt het jouw kindje niet om binnen deze tijd te slapen en de nachten gaan verder goed? Geen zorgen. De eerste maanden is de slaap nog erg onregelmatig en kan het zijn dat het nog niet elke dag lukt. Probeer vanaf 4 maanden je steeds meer aan de wakkertijd te houden.

Slaapschema 6-12 maanden

Na 6 maanden zie je steeds meer een ritme ontstaan. Je zult dan ook bij jouw eigen kindje merken dat je jouw kindje op steeds meer dezelfde tijden naar bed brengt en dat jouw kindje ook een bepaald tijdstip heeft waarop dit goed lukt. Houd voor jezelf een klein logboek bij waarin je opschrijft wanneer jouw kindje gaat slapen en wanneer je kindje wakker wordt. Hierdoor krijg je inzicht in het slaapgedrag van jouw kindje en kun je wellicht een bepaald patroon ontdekken.

Na 6 maanden kun je nog steeds de wakkertijden aanhouden, maar deze zijn niet meer leidend. Liever kun je vanaf nu werken met vaste tijden voor de dutjes. Hierdoor creëer je voorspelbaarheid en zal het voor jouw kindje makkelijker zijn om op specifieke tijdstippen te gaan slapen. Het ritme overdag, creëert rust voor in de nacht!

Lukt het jullie niet om een lekker ritme te krijgen of word jouw kindje ‘s nachts vaak wakker? Laat dan eens kinderslaapcoach Slaapkops meekijken om jullie hele gezin weer lekker te laten slapen. Slaapkops is gespecialiseerd in slapen gericht op kinderen van 0-4 jaar.