Borstvoeding en buikkrampjes

Borstvoeding en buikkrampjes

Hoe ontstaan buikkrampjes?

Het is niet gek als je baby darm- of buikkrampjes heeft, het komt veel voor bij baby’s. Het maag- en darmstelsel van je baby is nog in ontwikkeling en moet dus wennen aan de nieuwe voeding. Ook kan het zijn dat je baby toch iets van lucht binnenkrijgt bij het drinken aan de borst.

Je kunt krampjes herkennen aan huilen en onrustig zijn, lichaam strekken en trappelende voetjes. Krampjes zijn meestal het ergst tussen de 6 en 7 weken en verdwijnen meestal vanzelf na 3 maanden. Bij krampjes huilt je baby veel en is onrustig, vooral na de voeding. Vaak strekt hij/zij zich helemaal uit, is het gezichtje rood aangelopen, de ogen gesloten, de vuisten gebald en trappelt je baby met zijn/haar beentjes of trekt ze op. Vaak voelt het buikje gespannen aan of ziet er gezwollen uit en kan je baby last hebben van winderigheid. Soms hoor je het buikje zelfs borrelen.

Hoe kun je buikkrampjes voorkomen?

Het kan helpen om je baby halverwege de voeding even te laten uitrusten en na het voeden een boertje te laten. Zorg dat het drinktempo tussen de 15 en 20 minuten ligt. Een warm bad en een zachte buikmassage (met de klok mee) kunnen ook wonderen doen.

Als je borstvoeding geeft is het belangrijk om te weten wat je wel en niet mag eten. Lees daar meer over: Eten en borstvoeding geven

Borstvoeding afbouwen?

Wil je de borstvoeding gaan afbouwen? Kies dan voor een flesje die zorgt dat je baby zo min mogelijk lucht binnen krijgt. De flessen van Mimic maken gebruik van een innovatieve cup waardoor er geen lucht meer in de fles komt. Bovendien kopieert de Mimic babyfles de drinktechniek van de borst waardoor je baby natuurlijke drinkervaring krijgt. Ideaal voor het overstappen en het combineren van borst- naar flesvoeden.