Hoe bouw ik een nachtvoeding af?

Hoe bouw ik een nachtvoeding af?

Als je een pasgeboren baby hebt, is het heel logisch dat jouw baby ‘s nachts nog een voeding krijgt. Sterker nog: de meeste baby’s zullen deze voeding nodig hebben om te kunnen groeien en ontwikkelen. Toch komt er een punt dat een baby de voeding lichamelijk niet meer nodig heeft en dat de voeding meer een gewoonte is geworden. In dat geval kun je rustig de voeding afbouwen. Hoe je dat kunt doen, lees je in deze blog.

Wanneer kun je een voeding afbouwen?

Allereerst; als je twijfels hebt of je al een voeding kunt afbouwen, kun je dit het beste aan de huisarts of het consultatiebureau vragen. Zij hebben namelijk goed zicht op de groei en ontwikkeling van jouw kindje en kunnen je dus goed adviseren over de nachtvoedingen.

Over het algemeen is het zo dat wanneer jouw kindje op een gezond en goed gewicht zit, hij vanaf 9/10 maanden fysiek gezien geen nachtvoeding meer nodig heeft. We zien vaak dat vanaf deze leeftijd de voeding meer een gewoonte is geworden.

Daarnaast is het ook goed om te vermelden dat als jouw kindje ouder is en het voor jullie nog prima werkt, het natuurlijk ook niet erg is om deze nog te blijven geven. Echter wanneer het voor jullie niet meer werkt, kun je hiermee aan de slag om dit af te bouwen.

Welke aanpak is er om de nachtvoeding af te bouwen?

Grofweg zijn er twee manieren: cold turkey stoppen of langzaam afbouwen. Je kunt als ouder vaak goed inschatten of jouw kindje de voeding nog echt krijgt als gewoonte en of jouw kindje het kan hebben om in één keer te stoppen met de nachtvoeding.

Cold turkey stoppen met de nachtvoeding

Wanneer jouw kindje een flesvoeding krijgt van 60 ml of minder of wanneer jouw kindje slechts enkele minuten aan de borst drinkt en jouw kindje is ouder dan 9 maanden, dan is de kans groot dat jouw kindje enkel nog uit gewoonte drinkt. Ons advies is dan om in één keer te stoppen met de voeding. Wanneer jouw kindje toch wakker wordt, kun je jouw kindje troosten tot hij weer in slaap is gevallen zonder de voeding. Sommige kindjes begrijpen dit na één nacht al en andere kindjes hebben hier wat langer voor nodig, maar door consequent de voeding niet meer aan te bieden, weet jouw kindje dat het de voeding niet meer krijgt en dus gerust kan blijven slapen.

Langzaam afbouwen

Krijgt jouw kindje nog een grote voeding (bijvoorbeeld meer dan 150 ml) of drinkt jouw kindje ‘s nachts nog flink de borst leeg? Dan is het raadzaam om langzaam af te bouwen. Wat betreft de flesvoeding kun je elke drie dagen 30 ml minder in de fles doen. Als je kindje borstvoeding krijgt, kun je eerst enkel één borst aanbieden en daarna deze borst steeds iets korter en je kindje steeds wat eerder loskoppelen. Op deze manier went jouw kindje langzaam dat het steeds minder voeding krijgt. Krijgt jouw kindje op het eind nog maar een kleine voeding (zie cold turkey stoppen), dan kun je de voeding helemaal weglaten en eventueel troosten zonder de voeding.

Heb je hulp of begeleiding nodig bij het slapen? Dan staat baby- & kinderslaapcoach Slaapkops voor je klaar om persoonlijke begeleiding te bieden om jouw kindje weer lekker te laten slapen. Slaapkops helpt ouders met kinderen tussen de 0-4 jaar met allerlei soorten slaapproblemen. Benieuwd of ze jou kunnen helpen? Plan dan eerst een gratis kennismakingsgesprek in.