Hoe hapt mijn baby de fles goed aan?

Hoe hapt mijn baby de fles goed aan?

Bij het zuigen aan de fles moet het hele mondgebied van je baby meewerken, dus niet alleen de lippen maar ook de tong, kaak en alle spieren eromheen. Gelukkig is een babymondje heel erg sterk. Het drinken met een fles, maar ook aan de borst vergt ook zeker wat oefening. Zuigen is een reflex voor je baby maar echt goed drinken is een vaardigheid die nog ontwikkeld moet worden. Je baby leert alle spieren in het mondgebied te gebruiken en ervaart wat er gebeurt als hij/zij harder of zachter zuigt of wat er gebeurt als hij/zij de speen loslaat. Hierdoor leert je baby zuigen, slikken en ademen goed op elkaar af te stemmen. Jonge baby’s zullen daarom ook vaak wat slordiger drinken dan oudere baby’s, wat ervoor kan zorgen dat jonge baby’s wat meer lucht inslikken en zich wat vaker kunnen verslikken.

Je baby moet een grote ‘hap’ nemen om de speen heen, richting het gedeelte van de speen waar deze wijder wordt. Hierdoor wordt  de speen voor een groot deel omsloten door de mond van je baby en zijn zijn/haar lipjes naar buiten gekruld. Je baby maakt als ware een soort kommetje van de tong waar de speen in komt te liggen en gebruikt de kracht van zijn/haar mondje om de speen vast te houden tussen de tong en het gehemelte en om goed te kunnen drinken. De lipjes spelen veel minder een rol en moeten zeker niet naar binnen gekruld zijn of sterk aangespannen zijn. Als je baby op de juiste manier heeft aangehapt zijn de wangetjes bol en hoor je tijdens het drinken geen smak- of klakgeluidjes, alleen zachte klokgeluidjes.

Het zal een kwestie van oefenen zijn. Als je het idee hebt dat je baby echt niet goed aangehapt heeft, draai dan voorzichtig het speentje uit het mondje en probeer opnieuw.